Veu fina i fallera

la columna setmanal d'un faller que parla, opina i no te la veu massa fina.

Protecció i #falles

Hui és el dia internacional de la preservació de la capa d’ozó, i vos preguntareu que haurà de vore això amb les falles. I jo també m’ho pregunte perquè la capa d’ozó només exercix com a filtre natural i element de protecció en el planeta; I a les falles que?

La capa d’ozó reté la majoria dels rajos ultravioletes del Sol i actua com regulador climàtic. Sí, sí, però la capa d’ozó i les falles, on està la relació?

Realment no molt, perquè podríem parlar dels efectes del fum a l’hora de la cremà, però realment a banda de ser molt espectacular i que no podem gaudir d’una bona crema, el fum negre directament no contribueix al forat de la capa, però com les institucions ja s’han oblidat un poc del tema, m’agradava comentar-lo ací.

El que sí que vull parlar hui és de protecció, de la mateixa protecció de la capa d’ozó al planeta, però a les falles… Hi ha alguna institució que protegisca les falles? Algú podria dir que Junta Central, però per a esta veu fina i fallera, JCF coordina a les comissions; marca les normes de convivència, però protegir, protegir???

Pot ser que amb la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de l’ONU. Pot ser en eixe moment tinguem consciència de la protecció d’este bé immaterial i, per tant de les obligacions que això comporta per defensar la festa de les falles. Ara esperem que no es quede només en aconseguir-ho i, que la declaració ens duga a altres models d’actuació…

Ara que si parlem de protegir caldrà parlar de TV3, que algú he llegit jo pel facebook que no està d’acord que es puga veure per estes terres. Però, millor este tema ho deixem per al debat, que vull tancar la columneta parlant de falles i de protecció.

Sí, perquè protegir les falles és actuar amb transparència en totes les seues accions i per tant, no crear dubtes de cap tipus. El fet que es puga dubtar dels veredictes dels jurats que vetlen per fer complir les normes del reglament, es deixar desprotegida l’essència de la festa. Calen actuacions netes de qualsevol dubte o proposar un canvi del reglament per consolidar els principis. He dit!

No volia jo tancar, sense fer referència al twitter de malatdefalles, que si la setmana passada era Trending Topic de València (o siga tendència en el nostre idioma), hui ens planteja dins de la categoria de #treballsvalencians, la professió de jurat de qualsevol concurs faller.  On s’estudiaria això?

Un faller que no calla, opina i no té la veu massa fina.

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: