Veu fina i fallera

la columna setmanal d'un faller que parla, opina i no te la veu massa fina.

Plantà de l’Ajuntament

M’han passat les dades des de l’editorial que a la fira del llibre, el mateix 23 d’abril es van vendre la mateixa quantitat d’exemplars del meu últim llibre, que el dia 25. Ni el dia de la batalla d’Almansa, ni el mateix dia del llibre han motivat als lectors a comprar-me’l.

El dia en que commemorem la batalla d’Almansa, la perdua dels furs o el dia de les Corts Valencianes, segon qui ho conte, no és un dia en que els valencians estem massa implicats, pot ser perquè fa molts anys (1707) o perquè el Decret de Nova Planta ens va deixar satisfets.

I parlant de satisfacció, la dels artistes municipals per al 2011, que han aconseguit fer-se en el contracte més suculent d’enguany en temes i crítiques prou interessants, els dos. D’una banda, en l’infantil un poquet de pedagogia vindrà molt bé per explicar l’únic fur que es manté viu, el número 35 i que ens permet tindre el tribunal de les aigues. En la falla gran, un poc més d’actualitat en la capitalitat de l’esport per al 2011, i que la nostra ciutat assumirà en valentia i gràcies a l’Associació de Capitals Europees de l’Esport, per davant de Barcelona, Budapest, Brussel·les i Birmingham.

Però, jo em pregunte, si els valencians tampoc estaran massa motivats per les seues falles municipals?. Els fallers ja tenen prou en els seus cadafals i, els que no estan en cap comissió fan la ruta d’Especial per veure’ls i a voltes la de l’Ajuntament. Diuen que és la falla més vista pel tema de la mascletà, però és la més mirada?

La crítica que deu fer una comissió al seu monument, implicant-se en la temàtica i aportant idees a l’artista, en l’Ajuntament es fa? O, pel contrari, són instruments de publicitat monumental? En alguna comissió i, més encara als pobles, la falla és la sàtira del que ha passat al llarg de l’any, l’última notícia del barri, o l’ultima història del poble i a més, el tenim permès per la societat. Perquè no aprofitar-lo?

Pot ser s’implicaria més gent si la falla municipal criticara els propis problemes de la ciutat o les relacions en la delegació de govern, o que no tenim AVE, o que Blasco ixca, o no, a la mar. Deu ser que per estos temes si que n’hi ha un pacte de no agressió al món faller, un pacte d’Estat de cartró pedra. O caldria dir un pacte de suro blanc, que fa més fum negre?

Un faller que no calla, opina i no té la veu massa fina.

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: